Takie słodkie naleśniki często robiła moja babcia. Wcinaliśmy je, aż się uszy trzęsły

Dodano:
Naleśniki z serem i makiem Źródło: Shutterstock / vsl
Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Ja nikogo takiego nie znam. Sama też je uwielbiam i to od dzieciństwa. Wtedy często jadałam naleśniki robione przez moją babcię. Te z dwoma rodzajami słodkiej masy w środku były najlepsze.

Moje wspomnienia z dzieciństwa są tak słodkie, jak te naleśniki babci Julci. Nadziewała je dwoma rodzajami masy, dzięki czemu były smaczne i sycące. A na dodatek wszystko polewała miodem. Po prostu palce lizać. Naleśniki te pojawiały się zwykle w okolicy różnych świąt, kiedy to babcia przyrządzała nadzienie do strucli. Zawsze odkładała trochę masy makowej do słodkich naleśników. Dziś na szczęście można kupić gotową masę makową i dzięki temu częściej raczyć się tym przysmakiem.

Wartość odżywcza maku

Mak to niezwykle wartościowy i odżywczy produkt. Zawiera bowiem dużo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Dostarcza też dużo witamin i soli mineralnych, m.in.: witaminy E, witamin z grupy B, a także wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Z tego powodu korzystnie wpływa na nasze kości, serce i układ nerwowy. Ponieważ, jednak jest dość kaloryczny, należy go spożywać z umiarem.

Jak zrobić naleśniki z makiem i twarogiem?

Przygotowanie naleśników z makiem i twarogiem nie jest trudne, ani pracochłonne. Oczywiście, jeśli sięgnie się po gotową masę makową, którą jednak przez cały rok można kupić w większości sklepów.

Przepis: Naleśniki z masą makową i twarogiem

Naleśniki z masą makową i twarogiem polane miodem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 g gotowej masy makowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 15 minut. Usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie masy twarogowejTwaróg umieść w misce. Rozdrobnij widelcem, rozmieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Serwowanie naleśnikówWzdłuż każdego naleśnika połóż pasek twarogu i masy makowej. Naleśnik zroluj z farszem. W ten sposób zużyj wszystkie składniki. Przygotowane naleśniki możesz podgrzać np. w piekarniku (15 minut w 160 stopniach Celsjusza). Polej je płynnym miodem.

Jak zrobić domową masę makową?

Masę makową można kupić gotową w puszce. Jeśli jednak ktoś ma ochotę na własnoręczne jej przygotowanie, nic nie stoi na przeszkodzie. Trzeba jednak zarezerwować na to trochę czasu. Na przygotowanie ok. 400 g masy makowej potrzebujecie: 150 g suchego maku, 120-150 ml mleka, 20 g masła, 50 g miodu oraz cynamon lub cukier waniliowy do smaku, a także ok. 100 g bakalii, np. mieszanki rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

A oto sposób przygotowania masy makowej krok po kroku.

  • Mak należy umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i odcedzić.
  • Potem umieścić go w garnku, zalać mlekiem i gotować ok. 25 minut na małym ogniu bez przykrycia.
  • Po tym czasie niewchłonięte mleko należy odcedzić, a mak przestudzić. Tak przygotowany mak trzeba dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem lub rozdrobnić przy pomocy blendera.
  • W garnku należy rozpuścić masło, dodać do niego zmielony mak, miód i przyprawy. Całość trzeba podgrzewać ok. 10 minut, często mieszając, by składniki dobrze się połączyły.
  • Teraz należy dodać bakalie. Całość wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut, by składniki dobrze się poprzenikały. Po wystudzeniu masa jest gotowa do użycia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...